# Time and Work For IBPS RRB 2024 Exam, Check Practical Questions

#### BySweta Singh

Jul 22, 2024
Home » Banking & Insurance » Time and Work For IBPS RRB 2024 Exam

Time and Work For IBPS RRB 2024 Exam: The IBPS exam is competitive exam in the banking category and contains various subjects, one of which is Quantitative Aptitude. here we are providing the complete preparation Time and work for the IBPS RRB 2024 exam. Time and Work is a important and scoring topic for the Quantitative section. It is important for all candidates to thoroughly understand the concepts of Time and Work so that candidates boost their preparation level. This article provides a complete overview of Time and Work concepts, formulas, and practical questions with solutions.

## Time And Work

Time and work problems revolve around calculating the amount of work done, the time taken to complete a job, or the efficiency of workers.

Formula:

Work Done = Time Taken × Rate of Doing Work

## 10 Practical Question English and Hindi with Detailed Solution

Question 1: A, B and C together can do a certain piece of work in 12 days. A and B together can complete the work in 15 days. If B is 50% more efficient than C, then by working alone, A can complete the work in how many days?

A) 20 days

B) 24 days

C) 30 days

D) 32 days

E) None of these

Question 2: A and B together can complete a piece of work in 20 days, B and C can complete a piece of work in 100/3 days while A and C can complete the same work in 50 days. In how much time will A, B and C together can finish 75% of the work?

A) 20 days

B) 18 days

C) 15 days

D) 12 days

E) None of these

Question 3: Priya, Riya and Supriya can do a piece of work in (20/3) days, 20 days and 25 days, respectively. In how many days will all together complete 84% of the work?

A) 4 days

B) 5 days

C) 4.5 days

D) 3.5 days

E) None of these

Question 4: Amit and Ayush have the efficiency in the ratio 5:3, respectively. If working together, they can complete the work in 7.5 days, then Amit takes how many less days than Ayush to complete the same work alone?

A) 4 days

B) 6 days

C) 8 days

D) 9 days

E) None of these

Question 5: A and B together can do a piece of work in 80 days, B and C together can do the same work in 120 days and A and C together can do the work in 80 days. In how many days will A, B and C together complete 65% of the work?

A) 39 days

B) 38 days

C) 37 days

D) 41 days

E) 43 days

Question 6: Vikram takes 18 days to complete a work while Vineet completes the same work in 10 days. Vikram and Vineet working with Vinay take only 6 days to complete the work. In how many days can Vinay alone finish the work?

A) 54 days

B) 90 days

C) 72 days

D) 50 days

E) 25 days

Question 7: 45 men are hired to complete a work in 40 days. They started working together but after 30 days they realized that only 60% of the work is completed. How many more men are required to be hired so as to complete the work on time?

A) 27

B) 45

C) 60

D) 75

E) None of these

Question 8: Ambani, Birla and Tata can do a piece of work in 12 days, 24 days and 36 days respectively. All of them started working together. If Ambani works for only 4 days and Tata left the work 6 days before its completion then in how many days the work is completed.

A) 12 days

B) 10 days

C) 14 days

D) 15 days

E) None of these

Question 9: Two inlet pipes A and B alone can fill a tank in 15 hours and 18 hours, respectively and an outlet pipe C alone can empty the whole tank in 10 hours. First pipe A is opened for 5 hours, then pipe C is opened for 2 hours, and rest of the tank is filled by pipe B. In what time will the tank be filled completely?

A) 24.2 hours

B) 18.5 hours

C) 22.6 hours

D) 20.8 hours

E) None of these

Question 10: 7 men working 6 hours a day, take 24 days to finish some work. If 3 more men are hired, then find the time taken by them to finish the same work given that each of them work for 4 hours in a day.

A) 25.2 days

B) 27.4 days

C) 28.4 days

D) 24.6 days

E) 28.6 days

प्रश्न 1: A, B और C मिलकर 12 दिनों में एक निश्चित कार्य कर सकते हैं। A और B मिलकर 15 दिनों में काम पूरा कर सकते हैं। यदि B, C की तुलना में 50% अधिक कुशल है, तो अकेले A कितने दिनों में काम पूरा कर सकता है?

A) 20 days

B) 24 days

C) 30 days

D) 32 days

E) इनमें से कोई नहीं

प्रश्न 2: A और B मिलकर 20 दिनों में एक काम पूरा कर सकते हैं, B और C एक काम को 100/3 दिनों में पूरा कर सकते हैं जबकि A और C उसी काम को 50 दिनों में पूरा कर सकते हैं। A, B और C एक साथ कितने समय में 75% काम पूरा कर सकते हैं?

A) 20 days

B) 18 days

C) 15 days

D) 12 days

E) इनमें से कोई नहीं

प्रश्न 3: Priya, Riya और Supriya क्रमशः (20/3) दिन, 20 दिन और 25 दिन में एक काम के टुकडें को कर सकती हैं। सभी मिलकर कितने दिनों में 84% काम पूरा करेंगे?

A) 4 days

B) 5 days

C) 4.5 days

D) 3.5 days

E) इनमें से कोई नहीं

प्रश्न 4: Amit और Ayush की क्षमता का अनुपात क्रमशः 5:3 है|यदि साथ में कार्य करते हुए, वे कार्य को 7.5 days में समाप्त करते हैं, तो समान कार्य को अकेले समाप्त करने में Amit Ayush से कितना दिन कम लेता है?

A) 4 days

B) 6 days

C) 8 days

D) 9 days

E) इनमे से कोई भी नहीं

प्रश्न 5: A और B साथ में एक कार्य को 80 days में कर सकते है, B और C साथ में कार्य को 120 days में कर सकते हैं और A और C साथ में कार्य को 80 days में कर सकते हैं|A, B और C साथ में 65% कार्य को कितने days में समाप्त करेगे?

A) 39 days

B) 38 days

C) 37 days

D) 41 days

E) 43 days

प्रश्न 6: Vishal एक कार्य को 18 days में करता है जबकि Vineet उसी कार्य को 10 days में करता है|Vinay के साथ कार्य करते हुए Vikram और Vineet कार्य को केवल 6 days में समाप्त करते है|कितने days में अकेले Vinay कार्य को समाप्त करेगा?

A) 54 days

B) 90 days

C) 72 days

D) 50 days

E) 25 days

प्रश्न 7: 45 पुरुषों को 40 दिनों में एक काम पूरा करने के लिए काम पर रखा जाता है। उन्होंने एक साथ काम करना शुरू किया लेकिन 30 दिनों के बाद उन्हें महसूस हुआ कि केवल 60% काम पूरा हुआ है। समय पर काम पूरा करने के लिए कितने और पुरुषों को काम पर रखने की आवश्यकता है?

A) 27

B) 45

C) 60

D) 75

E) इनमें से कोई नहीं

प्रश्न 8: Ambani, Birla और Tata क्रमशः 12 दिन, 24 दिन और 36 दिन में एक काम कर सकते हैं। उन सभी ने एक साथ काम करना शुरू कर दिया। यदि Ambani केवल 4 दिनों के लिए काम करता है और Tata ने काम पूरा होने से 6 दिन पहले छोड़ दिया तो कितने दिनों में काम पूरा होगा?

A) 12 days

B) 10 days

C) 14 days

D) 15 days

E) इनमें से कोई नहीं

प्रश्न 9: दो इनलेट पाइप A और B एक टैंक को क्रमशः 15 hours और 18 hours में भर सकते है और एक आउटलेट पाइप C अकेले पुरे टैंक को 10 hours में खाली कर सकता है|पहले पाइप A को 5 hours के लिए खोला जाता है, फिर पाइप C को 2 hours के लिए खोला जाता है और शेष टैंक को पाइप B भरता है|कितने समय में टैंक पूरी तरह से भर जाएगा?

A) 24.2 hours

B) 18.5 hours

C) 22.6 hours

D) 20.8 hours

E) इनमे से कोई भी नहीं

प्रश्न 10: 7 व्यक्ति प्रतिदिन 6 घंटे काम करते हुए किसी काम को पूरा करने में 24 दिन लेते हैं। यदि 3 अधिक पुरुषों को काम पर रखा जाता है, तो उसी काम को पूरा करने में उनके द्वारा लिया गया समय ज्ञात कीजिए, जहाँ उनमें से प्रत्येक प्रतिदिन 4 घंटे काम करता है।

A) 25.2 days

B) 27.4 days

C) 28.4 days

D) 24.6 days

E) 28.6 days

Solution 1: B)

Let the total work = 60 units (LCM of 12 and 15)

Amount of work done by A, B and C together in one day = 60/12 = 5 units

Amount of work done by A and B together in one day = 60/15 = 4 units

Amount of work done by C alone in one day = 5 – 4 = 1 unit

Amount of work done by B alone in one day = 1 × 1.50 = 1.5 units

Amount of work done by A alone in one day = 4 – 1.5 = 2.5 units

Time taken by A alone to complete the work = 60/2.5 = 24 days

Hence, option b.

Solution 2: C)

Let total amount of work = 100 units (LCM of 20, 100/3 and 50)

Amount of work completed by A and B in one day = 100/20 = 5 units

Amount of work completed by B and C in one day = 100/(100/3) = 3 units

Amount of work completed by C and A in one day = 100/50 = 2 units

Amount of work completed by A and B and C in one day = (5 + 3 + 2)/2 = 5 units

Desired time = (0.75 × 100)/5 = 75/5 = 15 days

Hence, option c.

Solution 3: D)

Let total amount of work = 100 units (LCM of 20/3, 20 and 25)

Efficiency of Priya = 100/(20/3) = 15 units per day

Efficiency of Riya = 100/20 = 5 units per day

Efficiency of Supriya = 100/25 = 4 units per day

Amounts of work to be completed = 0.84 × 100 = 84 units

Desired time = 84/(15 + 5 + 4) = 3.5 days

Hence, option d.

Solution 4: C)

Let efficiency of Amit be 5 units/day.

Then, efficiency of Ayush = 3 units/day

So, total work = (5 + 3) × 7.5 = 60 units

Time taken by Amit working alone = 60/5 = 12 days

Time taken by Ayush = 60/3 = 20 days

Therefore, Amit takes 8 days less than Ayush to complete the whole work alone.

Hence, option c.

Solution 5: A)

Let total amount of work = 240 units (LCM of 80, 120 and 80)

Amount of work done by A and B together in one day = 240/80 = 3 units

Amount of work done by B and C together in one day = 240/120 = 2 units

Amount of work done by A and C together in one day = 240/80 = 3 units

Amount of work done by A, B and C together in one day = (3 + 2 + 3)/2 = 4 units

Amount of work to be done = 0.65 × 240 = 156 units

Desired time = 156/4 = 39 days

Hence, option a.

Solution 6: B)

Let, the total work be L.C.M of (18, 10, 6) = 90 units

Efficiency of Vikram = 90 units/18 days = 5 units/day

Efficiency of Vineet = 90 units/10 days = 9 units/day

Efficiency of Vikram, Vineet and Vinay = 90 units/6 days = 15 units/day

Therefore, efficiency of Vinay = 15 – (5 + 9) = 1 unit/day

Time taken by Vinay to complete the whole work alone = 90/1 = 90 days

Hence, option b.

Solution 7: B)

Let ‘x’ more men are hired.

So, according to question: (45 × 30)/0.60 = {(45 + x) × 10}/0.40

45 + x = 90, x = 45

So, 45 more men are required to be hired so as to complete the work on time

Hence, option b.

Solution 8: A)

Let total amount of work to done be 72 units (LCM of 12, 24 and 36)

Amount of work done by Ambani in one day = 72/12 = 6 units

Amount of work done by Birla in one day = 72/24 = 3 units

Amount of work done by Tata in one day = 72/36 = 2 units

Let the work is completed in x days

According to question,

6 × 4 + 3 × x + 2 × (x – 6) = 72

3x + 2x – 12 = 48

5x = 60

x = 12 days

Hence, option a.

Solution 9: C)

Total capacity = 450 units (L.C.M of 15, 18 & 10)

Efficiency of Pipe A = 450/15 = 30 units/hour

Efficiency of Pipe B = 450/18 = 25 units/hour

Efficiency of Pipe C = 450/-10 = – 45 units/hour

Capacity of tank filled by Pipe A in 5 hours = 30 × 5 = 150 units

Capacity of tank filled by Pipe C in 2 hours = 2 × -45 = -90 hours

Capacity of tank left for Pipe B = 450 – 150 – (-90) = 390 units

Time taken by Pipe B to fill the remaining tank = 390/25 = 15.6 hours

Total time taken = 5 + 2 + 15.6 = 22.6 hours

Hence, option c.

Solution 10: A)

Let the work be ‘w’ units.

Let the required time be ‘d’ days and efficiency of each men be ‘M’ units per day.

ATQ;

{(7 × 6 × 24 × M) ÷ w} = {(10 × 4 × d × M) ÷ 2w}

Or, d = 25.2

Therefore, they will take 25.2 days to finish the work.

Hence, option a.

## Time and Work For IBPS RRB 2024 Exam FAQ

What is the basic formula for Time and Work problems?

The basic formula is: Work Done = Time Taken × Rate of Work

What is the Time and work for IBPS RRB 2024 Exam concept?

The concepts of time and work help to determine the amount of time and the number of people needed to complete a given task.

Free Mock Tests for the Upcoming Exams

#### By Sweta Singh

I’m a dedicated SEO Executive who churns out blogs to help aspirants prepare for SSC, Banking and Engineering exams. My blogs are a one-stop destination for accurate and comprehensive information on these competitive exams. My ultimate goal is to provide accurate and easy-to-understand information to candidates by covering topics like exam patterns, syllabus and study techniques and more. Join me on this journey of knowledge!