Sign Up on Practicemock for Free Tests, General Awareness, Current Affairs, Exam Notifications and Updates

RRB Clerk 2020 Prelims exam is scheduled to be held in the month of September/October 2020 as per the IBPS RRB 2020 notification. Since you now know the exam date, you should get started with your preparation. The Free Mock Test of RRB Clerk 2020 Prelims is ready to be taken. Take it now and check your performance along with your All India Rank and your weak areas Further, Use the Mock Test’s insightful analysis to improve upon your weak areas. In this article, we will be covering the concept of Inequalities along with tips, examples and extra questions for your practice.

IBPS RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Daily Quantitative Aptitude | Reasoning Quizzes for Banking Exams

RRB Clerk 2020 Prelims- Understanding Inequalities

The prelims of nearly all banking exams have questions on inequalities. And this is what makes it an important topic for preparation. If you check the analysis of RRB Clerk 2019 Prelims exam, you can clearly see that there were 4 questions on this topic. Being ready with this topic is important for your preparation. This is a test of coming up with correct conclusions from the given options. In the questions of inequalities, you are provided with some statements with some relationship between them. These relationships can be <, >, ≤, ≥, = & ≠. You are then provided with some conclusions and are asked which of the conclusion correctly follow from the given statements. Let’s first refresh the meaning of these symbols so that there isn’t any confusion.

Take Free Lockdown Warm-Up Tests of English, Reasoning & Quantitative Aptitude

Data Interpretation Tips & Expected Questions- Download PDF

StatementMeaning
a < ba is less than b
a ≤ ba is less than or equal to b
a = ba is equal to b
a ≥ ba is greater than or equal to b
a > ba is greater than b
a ≠ ba isn’t equal to b

Please keep in mind that only those conclusions will be true which are definitely true in the given statements. If you’re not sure about the relationship asked in the given question or the data is insufficient, you need to answer accordingly. Also the fact that combining statements will help you in answering the questions quickly and easily. When combining statements, use the common terms. We’ll show you examples with explanations below:

IBPS RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test

IBPS RRB 2020 Notification, Vacancies, Syllabus: Apply Online

RRB Clerk 2020 Prelims- Inequalities Examples

In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer

(a) If only conclusion I is true.

(b) If only conclusion II is true.

(c) If either conclusion I or II is true.

(d) If neither conclusion I nor II is true.

(e) If both conclusions I and II are true

Statements: L > I = N > P; I ≥ R > K; N ≤ E < Z

Inequalities- Example 1

Conclusion I: E > P

Conclusion II: R < L

Free IBPS PO Mock Test

Solution:

Let’s have a look at the statements. It is obvious that there are multiple statements with some common terms. Let’s start with the first statement.

L > I = N > P

The next statement is I ≥ R > K. The common term is I

So we can put the second statement beneath the first statement in this way:

L > I = N > P

     I ≥ R > K

Going further, the third statement is N ≤ E < Z which has only N as the common term. This statement can also be written as Z > E ≥ N. So the three statements can be written as below:

Z > E ≥ N

L > I = N > P

      I ≥ R > K

Once the three statements have been rearranged, let’s look at the first conclusion, E > P.

E is obviously greater than or equal to N which is greater than P. There are two scenarios here.

If E is greater than N and N is greater than P, E will obviously be greater than P.

If E equals to N and N is greater than P, E will again be greater than P.

In both the scenarios, E > P, so the conclusion I holds good.

Conclusion II is R < L which can also be written as L > R.

In the given statement, it is obvious that L > I and I ≥ R. Once again, there will be two scenarios:

If L > I and I > R, obviously L > R.

If L > I and I = R, once again L > R.

Both the conclusions are true and therefore option (e) is the answer.

IBPS RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Consistency is All that Matters, Says Prajnashree; Cleared IBPS PO, RRB PO, SBI Clerk etc.


Inequalities- Example 2

Conclusion I: K > N

Conclusion II: I < Z

Solution:

Referring to the diagram, we know that I ≥ R > K and since I = N, I can be replaced by N. So the statement becomes N ≥ R > K which implies N > K. So conclusion I is not true.

For conclusion II we know that Z > E ≥ N and since I = N, therefore Z > E ≥ I which implies that Z > I. So the second conclusion is true. Therefore option (b) is the answer.

Combining Statements

Check the option (c) in the above question. It says, If either conclusion I or II is true. This will only hold true if conclusion I and conclusion II have the same terms. For instance. in the above example, if there is are two conclusions given below:

IBPS RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test

IBPS RRB PO 2020 Prelims Study Plan- Start Early & Score Well


Inequalities- Example 3

Conclusion I: Z > L

Conclusion II: L ≥ Z

Solution:

By looking at the statements-diagram, we know that the common term between Z and L is N and both are greater than N but between Z and L which one is greater is indeterminable. Now, look at both the conclusions once again. One thing is for sure: either Z > L or Z ≤ L. So option (c) is the correct answer.

RRB Clerk 2020 Prelims- Tips & Tricks for Inequalities Questions

  • In case there are 2 inequalities, the relationship between the 2 inequalities can be established only if they have a common term. For example, in P ≥ Q & Q > R, we can easily conclude that P ≥ R.
  • Either and or cases only takes place in complementary pairs and we can not combine 2 elements with common elements in which no relationship is established. For example, in P ≥ Q, Q ≤ S the relationship between P & S can’t be ascertained.
  • If there are similar signs between 2 or more elements, the relationship between the elements can be easily established. For example, in P ≤ Q < R ≤ S, the relationship between different elements can be easily identified.
  • If similar signs are not there between 2 or more elements, the relationship between them can not be established. Be extra careful while dealing with such questions. For example, in P ≥ R < S ≥ T, the relationship can’t be ascertained between P & S, P & T and R & T.

IBPS RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

📥 Banking Abbreviations PDF


Download PDF- RRB Clerk 2020 Prelims- Inequalities- Concept, Tricks, Examples & Questions for Practice


RRB Clerk 2020 Prelims- Questions for Practice

Question 1: In the question, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer.

Statements: A ≤ B ≥ E > F; B ≤ G < J < K 

Conclusions:

I. K > F


II. G ≥ A

a. Only conclusion I is true

b. Only conclusion II is true

c. Either conclusion I or II is true

d. Neither conclusion I nor II is true

e. Both conclusions I and II are true

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF

IBPS RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test

Simple/Compound Interest Tricks & Model Questions- 📥 PDF


Question 2: In the question, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer.

Statements: C ≥ D ≤ H ≤ L; H < M ≤ P > Q

Conclusions:

I. P < C 


II. D < Q

a. Only conclusion I is true

b. Only conclusion II is true

c. Either conclusion I or II is true

d. Neither conclusion I nor II is true

e. Both conclusions I and II are true

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF

IBPS RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Direction Sense PDF- Concept, Tips & Questions for Practice


Question 3: In the question, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer.

Statements: L > M ≥ P = Q; P > S > T ≤ U

Conclusions:

I. Q > T


II. L < U

a. Only conclusion I is true

b. Only conclusion II is true

c. Either conclusion I or II is true

d. Neither conclusion I nor II is true

e. Both conclusions I and II are true

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF


Question 4: In the question given below, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer.

Statements: U ≥ Y > W = F; J > W ≥ D ≥ Q < E

Conclusions:

I. E > U

II. Y > Q

III. D ≤ U

a. Only conclusion II is true.

b. Both conclusions I and II are true.

c. All the conclusions are true.

d. Both conclusions I and III are true.

e. None is true.

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF

IBPS RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


Question 5: In the question given below, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer.

Statements: K = D > B; F < D = X; T ≤ G ≤ B

Conclusions:

I. T < K

II. K = X

III. F > G

a. Only conclusion II is true.

b. Only conclusion I is true.

c. Both conclusions II and III are true.

d. Both conclusions I and II are true.

e. None is true.

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF

IBPS RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test


Question 6: In the question given below, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer.

Statements: J > F = R > Q; Q > H ≥ K < C

Conclusions:

I.  K < R

II. J > C

III. H ≤ F

a. Only conclusion I is true.

b. Both conclusion I and II are true.

c. All the conclusions are true.

d. Both conclusion I and III are true.

e. None is true.

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF

IBPS RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


Question 7: In the question given below, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer.

Statements: C > V > E; O ≥ D > X < J ≤ E

Conclusions:

I.  E < O

II. V > D

III. X ≤ C

a. Only conclusion III is true.

b. Both conclusion I and II are true.

c. All the conclusions are true.

d. Both conclusion I and III are true.

e. None is true.

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF


IBPS RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Question 8: In the question below, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and given answer.

Statements: A ≥ Q = O > T; R = Q > K ≤ B < M

Conclusions:

I. K ≤ A

II. T > R

Only conclusion I is true

Only conclusion II is true

Either conclusion I or II is true

Neither conclusion I nor II is true

Both conclusions I and II are true

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF

IBPS RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


Question 9: In the question, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and given answer.

Statements: A = C < E ≤ D < F; G ≥ T > F

Conclusions:

I. G > E

II. T ≥ C

a. Only conclusion I is true

b. Only conclusion II is true

c. Either conclusion I or II is true

d. Neither conclusion I nor II is true

e. Both conclusions I and II are true

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF


Question 10: In the question, relationship between some elements is shown in the statements (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and given answer.

Statements: G = K < I ≥ J; I < F < X; F < L ≤ M = Y

Conclusions:

I. X > G

II. Y > J

a. Only conclusion I is true

b. Only conclusion II is true

c. Either conclusion I or II is true

d. Neither conclusion I nor II is true

e. Both conclusions I and II are true

IBPS RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Answer: For detailed explanations, download the Free PDF


Download PDF- RRB Clerk 2020 Prelims- Inequalities- Concept, Tricks, Examples & Questions for Practice


We hope that the attached PDF will be helpful in your preparation. Don’t forget to take the Free Mock Test of IBPS RRB PO 2020 Prelims & IBPS RRB Clerk 2020 Prelims. If you have any input/ feedback for us, please do not hesitate to write it in the comments section below.

 

    Free Mock Tests & Relevant Articles for the Upcoming Exams

Other Exams
Free Mock Test Relevant Articles
IBPS PO Prelims Free Mock Test IBPS PO
IBPS RRB Office Assistant Prelims Free Mock Test IBPS RRB Office Assistant
IBPS RRB Officer Scale I Prelims Free Mock Test IBPS RRB Officer Scale I
SEBI Grade A Phase I Free Mock Test SEBI Grade A
SBI Clerk Mains Free Mock Test SBI Clerk
RBI Assistant Mains Free Mock Test RBI Assistant
LIC AAO (Specialist) Prelims Free Mock Test LIC AAO (Specialist)
RRB NTPC Free Mock Test RRB NTPC
SBI PO Prelims Free Mock Test SBI PO 
RBI Grade B Phase I Free Mock Test RBI Grade B
Author

Die-hard optimist, explorer (in the broadest senses), one who believes in social networking, and a foodie.

Write A Comment