IBPS RRB Syllogism Practice Questions
Sign Up on PracticeMock for Free Tests, General Awareness, Current Affairs, Exam Notifications and Updates

Preparing for upcoming banking exams including IBPS RRB PO and IBPS RRB Clerk Prelims 2022 examination? As you all know that the recruitment notification is now out and the prelims exam is scheduled in the month of August, its time that the aspirants must start their exam preparation by taking a free mock test. Here in this article we are providing syllogism practice questions for RRB PO/Clerk Prelims 2022. Reasoning as all the aspirants must be knowing forms an important part of all major banking and insurance exams. As far as the upcoming RRB PO Prelims and RRB Clerk prelims exams are concerned both these exams have only two sections including Quantitative Aptitude and Reasoning. Syllogism is considered one of the confusing topics in Reasoning and thus needs lot of practice and patience for the candidates to understand this.

Website-Banner_DOUBLE-DHAMAKA

When it comes to Syllogism one must be cautious enough to answer these questions. Various exams including IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk and IBPS RRB PO and RRB Clerk as well you can definitely expect few questions on this particular topic which means it is a must topic to be prepared in the Reasoning section. In this article candidates can practice 20 practice questions dedicatedly on this topic, 10 each for RRB PO & RRB Clerk respectively. Practice reasoning quizzes from both PracticeMock app & web will surely help you in order to master this section. Along with the free PDF on Syllogism practice questions we are here with few tips and tricks as how to solve these particular type of questions.

RRB Officer Scale I Free Mock test

Syllogism Practice Questions RRB PO Prelims 2022

Question 1: In the question below there are three statements followed by three conclusions I, II and III. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only words are letters.

Mostly alphabets are words.

No sentence is alphabet.

Conclusions:

I. Some words are letters.

II. Some words are sentences.

III. Some letters are alphabets.  

a. Both conclusion I and conclusion II follow.

b. Only conclusion I follows

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion II follows

e. All conclusions I, II and III follow

Answer: b

Solution:

Following figure can be formed:

Or

From the figure, only conclusion I follows.

Hence, option b.

RRB PO Prelims I Free Mock test

Question 2: In the question below there are four statements followed by three conclusions I, II and III. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only few color are pink.

Some pink are dark.

No dark is blind.

All pink are black.

Conclusions:

I. Some black are color.

II. Some black are not blind.

III. All dark being black is a possibility.

a. Both conclusion II and conclusion III follow.

b. Only conclusion I follows

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion II follows

e. All conclusions I, II and III follow

Answer: e

Solution: 

Following figure can be formed:

Or

From the figure, all conclusions I, II and III follow.

Hence, option e.

Question 3: In the question below there are three statements followed by three conclusions I, II and III. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

All wall are portrait.

Some wall are landscape.

Only few landscape are door.  

Conclusions:

I. All door being landscape is a possibility.

II. Some portrait are door.

III. Some wall are door.

a. Both conclusion I and conclusion II follow.

b. Only conclusion I follows

c. Neither conclusion I nor conclusion III follows

d. Only conclusion II follows

e. None of the above

Answer: b

Solution:

Following figure can be formed:

Or

From the figure, only conclusion I follows.

Hence, option b.

Question 4: In the question below there are three statements followed by three conclusions I, II and III. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Every drum is flute.

Each flute is violin.

Some paint are drum.  

Conclusions:

I. Some violin are paint.

II. All paint being flute is a possibility.

III. Some violin are drum.

a. Both conclusion I and conclusion II follow.

b. Only conclusion I follows

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion III follows

e. All the conclusions I, II and III follow

Answer: e

Solution:

Following figure can be formed:

Or

From the figure, all the conclusions I, II and III follow.

Hence, option e.

RRB PO Prelims I Free Mock test

Question 5: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

All message are call.

Some message are network.  

No network is tower.  

Conclusions:

I. Some call are not tower.

II. Some message are tower.

a. Both conclusion I and conclusion II follow.

b. Only conclusion II follows

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion I follows

e. Either conclusion I or conclusion II follows.

Answer: d

Solution:

Following figure can be formed:

From the figure, only conclusions I follows.

Hence, option d.

Question 6: In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only a few series are serials.

Some serials are demo.

Only demos are classes.

Conclusions:

I: All demos being series is a possibility.

II: Few classes are serials.

a. Only conclusion I follows

b. Only conclusion II follows

c. Either conclusion I or conclusion II follows

d. Both conclusions I and II follow

e. Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: e

Solution:

The figure deduced from the statements,

Only demos are classes means all classes are demos and there can’t be intersection of any other element with classes, so few classes are serials doesn’t follow.

So, neither conclusion I nor conclusion II follows.

Hence, option e.

Question 7: In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

All treats are words.

Only a few words are takes.

Some takes are cakes.

Conclusions:

I: Some cakes are not words.

II: All treats can be takes.

a. Only conclusion I follows

b. Only conclusion II follows

c. Either conclusion I or conclusion II follows

d. Both conclusions I and II follow

e. Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: b

Solution:

The figure deduced from the statements,

So, only conclusion II follows.

Hence, option b.

RRB PO Prelims I Free Mock test

Question 8: In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Some breads are pears.

Only a few pears are modes.

All cares are modes.

Conclusions:

I: All modes are breads.

II: All cares can be pears.

a. Only conclusion I follows

b. Only conclusion II follows

c. Either conclusion I or conclusion II follows

d. Both conclusions I and II follow

e. Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: b

Solution:

The figure deduced from the statements,

So, only conclusion II follows.

Hence, option b.

Question 9: In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only liquids are bills.

No liquid is wire.

All wires are reals

Conclusions:

I: No bill is reals.

II: No reals are liquids.

a. Only conclusion I follows

b. Only conclusion II follows

c. Either conclusion I or conclusion II follows

d. Both conclusions I and II follow

e. Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: a

Solution:

The figure deduced from the statements,

So, only conlclusion I follows.

Hence, option a.

Question 10: In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

All turns are stores.

At least some stores are baskets.

No basket is ever.

Conclusions:

I: Few turns are baskets.

II: Mostly stores are not evers.

a. Only conclusion I follows

b. Only conclusion II follows

c. Either conclusion I or conclusion II follows

d. Both conclusions I and II follow

e. Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: b

Solution:

The figure deduced from the statements,

So, only conclusion II follows.

Hence, option b.

RRB PO Prelims I Free Mock test

Syllogism Practice Questions RRB Clerk Prelims 2022

Question 1: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Some dots are decimals.

All decimals are lines.

Only a few lines are points.

Conclusions:

I.  Few points may be decimals.

II. All dots being lines is a possibility.

a. Only conclusion I follows

b. Both conclusion I and conclusion II follow

c. Only conclusion II follow

d. Neither conclusion I nor conclusion II follows

e. None of these

Answer: b

Solution:

Following figure can be formed:

From the figure, both conclusion I and conclusion II follow.

Hence, option b.

RRB Office Assistant Free Mock Test 2022

Question 2: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only numbers are digits.

A few letters are numbers.

None of the words are letters.

Conclusions:

I. A few letters may be digits.

II. No numbers are words.

a. Only conclusion II follows

b. Both conclusion I and conclusion II follow

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion I follows

e. None of these

Answer: c

Solution:

Following figure can be formed:

Only numbers are digits means all digits are numbers and there can’t be intersection of any other element with digits, so a few letters may be digits doesn’t follow.

From the figure, neither conclusion I nor conclusion II follows.

Hence, option c.

Question 3: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

All foods are fluids.

No fruits are foods.

All fruits are flowers.

Conclusions:

I. A few fluids being fruits is a possibility.

II. No flowers are foods.

a. Only conclusion I follows

b. Both conclusion I and conclusion II follow.

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion II follows

e. None of these

Answer: a

Solution:

Following figure can be formed:

From the figure, conclusion I follows.

Hence, option a.

Question 4: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

A few rivers are seas.

Only a few seas are lakes.

Only lakes are oceans.

Conclusions:

I. A few seas being oceans is a possibility.

II. Some lakes are rivers.

a. Only conclusion I follows

b. Both conclusion I and conclusion II follow

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion II follows

e. None of these

Answer: c

Solution:

Following figure can be formed:

Only lakes are oceans means all oceans are lakes and there can’t be intersection of any other element with oceans, so a few seas being oceans is a possibility doesn’t follow.

From the figure, neither conclusion I nor conclusion II follows

Hence, option c.

Question 5: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

No countries are states.

All states are cities.

No cities are towns

Conclusions:

I. A few countries being cities is a possibility.

II. No towns are countries.

a. Only conclusion II follows

b. Both conclusion I and conclusion II follow

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion I follows

e. None of these

Answer: d

Solution:

Following figure can be formed:

From the figure, only conclusion I follows.

Hence, option d.

RRB Clerk Prelims Free Mock Test 2022

Question 6: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

At least some water are mineral

Only a few mineral are oil

Mostly oil are fruit

Conclusions:

I. Some mineral are not oil

II. Some oil are not mineral

a.) Both conclusion I and conclusion II follow

b.) Only conclusion II follows

c.) Only conclusion I follows

d.) Neither conclusion I nor conclusion II follows

e.) None of these

Answer: c)

Solution: Following figure can be formed from the statements:

As, only a few mineral are oil is given which some mineral are not oil so, conclusion I follows and all oil can be mineral so conclusion II does not follow.

Hence, option c.

Question 7: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

A few mobiles are tools

Only tools are cups

Only a few tools are chargers

Conclusions:

I. Some cups being mobiles is a possibility

II. No cup is charger

a.) Both conclusion I and conclusion II follow

b.) Only conclusion II follows

c.) Only conclusion I follows

d.) Neither conclusion I nor conclusion II follows

e.) None of these

Answer: b)

Solution: Following figure can be formed from the statements:

As, only tools are cups is given which means all cups are only a part of tools so, conclusion I does not follow.

As, cups are only part of tools so, no cup is charger is true.

Hence, option b.

Question 8: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

At least some tea are coffee

Mostly coffee are milk

All milk are sugar

Conclusions:

I. Some tea can be milk

II. Some tea are not sugar

a.) Both conclusion I and conclusion II follow

b.) Only conclusion II follows

c.) Only conclusion I follows

d.) Neither conclusion I nor conclusion II follows

e.) None of these

Answer: c)

Solution: Following figures can be formed from statements:

From the above figure it is clear that some tea can be milk so, conclusion I follows and all tea can be sugar as shown in the figure so conclusion II does not follow.

Hence, option c.

RRB Clerk Prelims Free Mock Test 2022

Question 9: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only a few musics are songs

Only songs are plays

Some songs are singers

Conclusions:

I. Some singers can be plays

II. All songs can be musics

a.) Both conclusion I and conclusion II follow

b.) Only conclusion II follows

c.) Only conclusion I follows

d.) Neither conclusion I nor conclusion II follows

e.) None of these

Answer: d)

Solution: Following figure can be formed from the statements:

Since, only songs are plays is given which means all plays are only part of songs so both the conclusions do not follow.

Hence, option d.

Question 10: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Few paisa are note

Mostly note are rupee

100% rupee are paper

Conclusions:

I. Some paisa can be paper

II. All note can be rupee

a.) Both conclusion I and conclusion II follow

b.) Only conclusion II follows

c.) Only conclusion I follows

d.) Neither conclusion I nor conclusion II follows

e.) None of these

Answer: a)

Solution: Following figures can be formed from the statements:

So, from the figures it is clear that some paisa can be paper and all note can be rupee so both the conclusions follow.

Hence, option a.

RRB Clerk Prelims Free Mock Test 2022

This brings us to the end of the article. Stay well prepared in advance for upcoming RRB PO & RRB Clerk Prelims exam by practicing mock tests and above mentioned syllogism questions.

    Free Mock Tests for the Upcoming Exams



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *