Sign Up on Practicemock for Free Tests, General Awareness, Current Affairs, Exam Notifications and Updates

SBI Clerk 2020 Prelims Results are yet to be out. Once those are out, the dates of SBI Clerk 2020 Mains will be released. But just because the Mains dates are not out yet, you should not stop your preparation. Remember, once the Mains dates are out, you might not get enough time to prepare, practice & revise the syllabus. So, make the most of this lockdown time and practice as many questions as you can on a daily basis. Read Daily Quantitative Aptitude | Reasoning | English | Current Affairs Quizzes for Banking & Government Exams. In this article, we have come up with tips & expected questions on a topic most aspirants find difficult, which is Data Interpretation.

SBI Clerk Mains Free Mock Test

SBI Clerk 2020 Mains- Cloze Passage PDF with Concept, Examples, Tips & Model Questions

SBI Clerk 2020 Mains- Understanding Data Interpretation

Data Interpretation is nothing but making sense of the given data in the form of pie charts, tables, bar graph, tabular chart, mixed chart, line graph etc. Questions which are asked on the given data can be related to ratio & proportion, averages, percentages etc. To solve data interpretation questions, it is extremely important that your basics of ratio & proportion, averages, percentages etc. are crystal-clear and you have done enough practice on these topics. Practice Topic-wise Quizzes now. It goes without saying that only practice can improve your skills in solving data interpretation questions. Let’s have a look at some tips which you will find useful while dealing with data interpretation questions now.

Take Lockdown Special Tests (Sectional)

Important Days/Dates 2019-20 with Themes for Banking/ SSC/ RRB NTPC/ Govt. Exams

SBI Clerk 2020 Mains- Data Interpretation Tips

  • First things first, be thorough with all the topics and ensure that you have done adequate practice on 90% of the topics.
  • Practice at least 1 sectional test in exam-like conditions starting today until a day before the exam. There is no substitute to practice.
  • A big chunk of the questions involves the concepts of percentage, averages, and ratio. Be crystal-clear with their concepts and understand the usage of shortcuts. Remember, knowing shortcuts is important but what is more important is knowing when to use which shortcut.
  • Learn the square, square root, cube and cube root of numbers up to 30.
  • Also, don’t forget to memorize the tables until 30.
  • When solving DI questions, use approximation wherever you see its scope. Approximation comes particularly handy when there is a considerable difference in the values of different options. However, be informed that this skill comes by practice.
  • In DI questions you often need to switch several times between looking at the data and the question. Our advice would be to read a question slowly in one shot and understand it rather than reading it several times which may cost you some time.
  • Time is extremely important in this section but you shouldn’t undermine the importance of accuracy as well. With 0.25 negative marking per question in place, you have to have a perfect balance of speed and accuracy. “Practice” once again will make you an adept in this.
  • Make a list of the topics you are not so good at. Solve a number of questions and see what is that you are getting stuck at and work on it to improve your performance.
  • Last but not the least, be prepared for any surprise in terms of the format of questions and structure of the paper. Whatever is new for you, is new for nearly everybody else. Not losing confidence and checking out what the question is actually asking will differentiate you from the majority.

RBI Assistant 2020 Mains Mock Test

The Hindu Editorial Vocabulary- Download Free PDF


Download Free PDF- Data Interpretation Tips & Expected Questions


SBI Clerk 2020 Mains- Expected Questions on Data Interpretation

Directions: Answer the questions based on the information given below.

The given table shows the number of accounts opened under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana in Bank of India in Shahstrapur district in different years. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana started in August 2014.

Note: Total number of accounts opened = Number of savings account opened + Number of current account opened

YearNumber of accounts openedRatio of number of savings account to current accounts
August 2014 – August 201524005:3
Up to August 201636005:4
Up to August 201745007:5
Up to August 201854003:2

1. Find the ratio of the total number of savings account opened between August 2015 and August 2017 to the number of current accounts opened in the same period of time.

a. 12:11

b. 18:11

c. 12:7

d. 15:13

e. 13:8

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF


2. What is the difference between number of saving accounts opened between August 2017 and August 2018 and number of current accounts opened between August 2017 and August 2018?

a. 310

b. 330

c. 280

d. 360

e. 250

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF

SBI Clerk Mains Free Mock Test

Weekly Current Affairs- Download Free PDF


3. Number of current accounts opened between August 2016 and August 2017 is what percentage of the number of savings accounts opened between August 2016 and August 2017?

a. 26%

b. 32%

c. 50%

d. 44%

e. 52%

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF


4. Find the average of the number of accounts opened between August 2015 and August 2016 and number of accounts opened between August 2017 and August 2018 taken together.

a. 1200

b. 960

c. 1050

d. 820

e. 1150

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF


5. Number of savings accounts opened between August 2016 and August 2017 is what percentage more or less than the number of savings accounts opened between August 2015 and August 2016?

a. 30%

b. 25%

c. 20%

d. 35%

e. 40%

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF

RBI Assistant 2020 Mains Mock Test

Static GK- Download Free PDFs- For All Government, Banking Exams


SBI PO 2020 Prelims- Expected Questions on Data Interpretation

Directions: Answer the questions based on the information given below.

Four different companies manufacture and sold different numbers of items. Number of items produced by companies, A, B and C in 2017 are in the ratio of 4:5:6, respectively. Numbers of items manufactured by company D in 2017 is 180. Number of items sold by company B, C and D in 2017 are in the ratio of 6:8:5, respectively. 60% of the items manufactured by company B in 2017 are sold by it. 50% of the items manufactured by company A in 2017 are sold by it. 240 items are sold by company C in 2017.

1. Number of items sold by company D are how much percent less/more than the number of unsold items of company C in 2017?

a. 30%

b. 25%

c. 20%

d. 40%

e. 10%

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF


2. What is the ratio of the number of items manufactured by company A in 2017 to the number of items sold by company C in 2017?

a. 1:1

b. 2:3

c. 4:5

d. 2:7

e. 3:2

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF

SBI PO 2020 Prelims Free Mock Test

SBI Clerk 2020 Mains- A Guide to Master Your Vocabulary- Download Free PDF


3. Find the average of the number of items manufactured by companies, A, B, C and D together in 2017.

a. 220

b. 270

c. 300

d. 320

e. 250

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF


4. Cost of manufacturing an item by company C is Rs. 50, and the selling price of an item sold by company C is Rs. 75. Find the profit/loss percent earned by company C by selling given items in 2017.

a. No profit no loss

b. 20% profit

c. 20% loss

d. 30% profit

e. 30% loss


5. Number of items manufactured by company E are 50% more than the number of items manufactured by company D in 2017, and the number of items sold by company E are 25% less than the number of items sold by company C in 2017. Find the number of unsold items of company E in 2017.

a. 60

b. 70

c. 90

d. 120

e. 140

Answer: For Detailed Solution, please download the Free PDF

SBI PO 2020 Prelims Free Mock Test

[Updated] List of Countries, Capitals & Currencies- Download Free PDF


Download Free PDF- Data Interpretation Tips & Expected Questions


We hope that the above PDF will be helpful in your preparation. If you have any feedback/ input for us, please write it in the comment box below.

Wishing you good luck with your preparation!

 

    Free Mock Tests & Relevant Articles for the Upcoming Exams

Other Exams
Free Mock Test Relevant Articles
IBPS PO Prelims Free Mock Test IBPS PO
IBPS RRB Office Assistant Prelims Free Mock Test IBPS RRB Office Assistant
IBPS RRB Officer Scale I Prelims Free Mock Test IBPS RRB Officer Scale I
SEBI Grade A Phase I Free Mock Test SEBI Grade A
SBI Clerk Mains Free Mock Test SBI Clerk
RBI Assistant Mains Free Mock Test RBI Assistant
LIC AAO (Specialist) Prelims Free Mock Test LIC AAO (Specialist)
RRB NTPC Free Mock Test RRB NTPC
SBI PO Prelims Free Mock Test SBI PO 
RBI Grade B Phase I Free Mock Test RBI Grade B
Author

Die-hard optimist, explorer (in the broadest senses), one who believes in social networking, and a foodie.

1 Comment

Write A Comment