The Staff Service Commission (SSC) Common Higher Secondary Level (CHSL) Exam 2023 notification is soon to be released. We will keep you in the loop so keep your eyes glued to our blog and website. We have plenty of preparation resources for students who are bracing for the exam and have started plotting and implementing their strategy. English Comprehension is included in both Tier I & Tier II Exams. In Tier I, there are 25 questions from the English Comprehension Section of total 50 marks. In Tier II, there are 40 questions of total 120 marks. Let’s have a look at the pattern of the examination.
The SSC CHSL Exam is conducted in 2 stages: Tier I & Tier II. Let us have a quick peek at the pattern of the SSC CHSL Examination.
| Tier | Question Type | Mode |
| Tier – I | Objective Multiple Choice | Computer-Based (online) |
| Tier – II | Objective Multiple Choice + Skill Test & Typing Test Tier II will include three sections having two modules each | Computer-Based (online) |
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
Note:
| Subject | Number of Questions | Maximum Marks | Time Allowed |
|---|---|---|---|
| A. General Intelligence & Reasoning | 25 | 50 | 1 hour |
| B. General Awareness | 25 | 50 | |
| C. Quantitative Aptitude | 25 | 50 | |
| D. English Comprehension | 25 | 50 |
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
[table id=37 /]
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
Select the closest meaning of the given word.
Q1. Gadfly
a) A harmless fly
b) An ugly woman
c) Someone who criticizes others
d) Someone who is lazy
Ans: c
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
Q2. Livestock
a) Share in the stock market
b) Live telecast
c) Godown
d) Farm animal
Ans: d
Q3. Vendetta
a) Sequence
b) A Vender’s personal life
c) Animosity
d) Extreme weather
Ans: c
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
Q4. Pipe down
a) One step below
b) Take a step back
c) Sleep
d) Becoming quiet
Ans: d
Q5. Deluge
a) Illusion
b) Indulging
c) Rainfall
d) Dessert
Ans: c
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
Q6. Puny
a) A horse
b) A child
c) Currency
d) Weak
Ans: d
Q7. Cachinnate
a) Sweetened
b) Caffeinated
c) Cry loudly
d) Laugh loudly
Ans: d
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
Q8. Pronto
a) Shyly
b) Motto
c) Scent
d) Quickly
Ans: d
Q9. Seamy
a) Corrupt
b) Edgy
c) Having seams
d) Sweet
Ans: a
Take a FREE Mock Test of SSC CHSL 2023 NOW & Compare Your Score with the Topper!
Q10. Ludicrous
a) Loud
b) Attractive
c) Ridiculous
d) Fictitious
Ans: c
We have carefully curated Mock Tests for SSC CHSL 2023 aspirants. As for SSC CGL 2023 aspirants there are separate Mock Test packages for both Tier I & Tier II. Apart from that, we have plenty of free resources at your disposal such as FREE Quizzes, and Mini Mock Tests which are completely free. Do give it a try. And reach out to us at info@practicemock.com at any moment or just hit up 9319314079 from Monday to Friday during office hours. All the best!
IBPS RRB handwritten declaration 2026: Get the exact format, size, dimensions, ink, language, and mistakes…
PNB LBO Shift Timings 2026: Check exam slots, reporting time, 3-hour duration, gate closing rules,…
SBI PO Mains Admit Card 2026 is out. Download the Phase 2 call letter, check…
Know the SBI PO Syllabus 2026 with the latest exam pattern, SBI PO Mains Syllabus,…
Master the SBI PO Mains Study Plan with a timetable, subject-wise strategy, mock tests, revision…
Understand the IBPS RRB PO Syllabus 2026 for Prelims and Mains with exam pattern, important…
Thousands of aspirants have cleared exams using PracticeMock’s exam-level mock tests.