Sign Up on Practicemock for Free Tests, General Awareness, Current Affairs, Exam Notifications and Updates

Are you preparing for IBPS RRB 2020 exams? If yes then your wait for the IBPS RRB 2020 notification is now over, since the IBPS RRB 2020 notification is out now. This years so far has not been so good for candidates those who have been preparing for some of the major banking, government and insurance exams as due to the spread of COVID-19 pandemic many major exam notifications have got delayed. Though, the notification has now been released our advice to the aspirants would be to stay prepared for these exams now. Reasoning is one important section when it comes to IBPS RRB exams. In this article we are giving expert tips as how to solve questions on blood relations as these questions are frequently asked in RRB PO and RRB Clerk examinations. Take free mock test of IBPS RRB PO and IBPS RRB Clerk prelims 2020 exam in order to practice well for this section. Let’s take a look at the IBPS RRB Officer Scale I 2020 prelims exam pattern.

Is IBPS RRB 2020 Exam Easy or Difficult to Crack?

IBPS RRB Officer Scale I Prelims Exam Pattern

S. No.SectionLanguageNo. of QuestionsMaximum MarksDuration
1ReasoningHindi/English4040Composite Time of 45 minutes
2Quantitataive AptitudeHindi/English4040
Total808045 minutes

Note:

  • Negative Marking of 0.25 per incorrect answer is applicable.
  • Aspirants need to clear the Overall & Sectional Cut-offs to qualify for the Mains exam 
  • Marks of Prelims will be considered only for the Mains Exam and not in the final selection.

Top 10 Free Ebooks for IBPS RRB PO/Clerk 2020 – Download PDFs Now

IBPS RRB Clerk Prelims 2020- Puzzles & Seating Arrangement Tips

IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam Pattern

S. No.SectionMedium of ExamNumber of QuestionsMaximum MarksDuration
1Reasoning*4040Composite Time of 45 minutes
2Numerical Ability*4040
Total8080

Note:

  • Candidates (for both posts) have to qualify in both the tests by securing minimum cut-off marks.
  • Adequate number of candidates in each category, depending upon requirements, will be shortlisted for Online Main Examination.
  • Negative marking of 0.25 mark is applicable on each incorrectly answered questions.

Sign Up for Free Mock Tests for RRB PO 2020

How to Solve Blood Relations Questions – Expert Tips

Blood Relation questions give you some data about two or more persons and ask you questions based on those relationships. With the changing types of questions in banking exams, this concept can be tested in a single question or can appear in a puzzle. If it’s a standalone question or a set of two questions, you must give it a try. If there is a puzzle involving blood-relations, you need to size it up quickly by having a glance at the number of attributes and the info provided. Let’s have a look at some of the tips to solve questions based on blood-relations.

Don’t presume

As is applicable in any reasoning question, don’t presume anything be it gender or how many offsprings a cousin has.

Start the question with yourself

One way to solve the question is to apply the question to yourself. When you do this, the question starts revolving around your relatives and becomes easy to solve. However, if you intend to use this method, do a lot of practice beforehand because there may be a scenario when the relative in the question doesn’t’ exist in your life and you may have to assume him/her.

RRB OA Prelims 2020 Free Mock Test

Diagram method

Another approach to solving this question can be drawing diagrams. When drawing a diagram, use different lines and symbols to depict different relations, genders etc. Again, you have to do enough practice beforehand to use this method fluently.

Lines and symbols to be used

It all depends on your preferences on which line and symbol should you use to connote different relationships. We are providing the below legends which can help you to get an idea.

  • ⊕ for a male individual
  • ⊖ for a female individual
  • ↔ between a couple
  • – – – for same generation such as brother – – – sister or father – – – uncle
  • ____ for generations where – – – can’t be used

Break the question

If the question has long sentences, break it into small parts so that it becomes easy to comprehend.

Know all the relations

While relations in Hindi are very specific, that isn’t the case with the English language. Learn and understand all the relationships. Be specific about the two relationships: brother-in-law and sister-in-law. If you’re a male, your brother-in-law would either be your sister’s husband or your wife’s brother. Similarly, your sister-in-law would either be your wife’s sister or your brother’s wife.

Sign Up for RRB OA 2020 Prelims Free Mock

Selection Procedure for IBPS RRB 2020 in Detail

Blood Relations IBPS RRB PO/RRB Clerk 2020 Expected Questions

Direction (1-2): Answer the questions based on the information given below:

There are 6 persons B, C, D, E, F and G in a family. C is the mother in law of G, who is the father of E. D is the mother of F and has only one daughter. There is no single parent in the family.

Common Solution: C is the mother in law of G, who is the father of E. D is the mother of F and has only one daughter, so D must be the wife of G. And E or F is a female. B must be the husband of C:

The family tree:

 Question 1: How is E related to D?

a. Daughter

b. Niece

c. Son

d. Nephew

e. Can’t be determined

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Question 2: How is B related to F?

a. Grandfather

b. Father

c. Uncle

d. Can’t be determined

e. Brother

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Directions (3-4): Answer the questions based on the information given below.

There are seven members, A through G in a family. There is no single parent in the family.

G’s only sister’s mother’s only brother’s father is B. F is the only son in law of D. Gender of E and C is same. G is the only nephew of A. C doesn’t belong to the 2nd generation.

Common solution:

G’s only sister’s mother’s only brother’s father is B. F is the only son in law of D. Gender of E and C is same.

G is the only nephew of A. C doesn’t belong to the 2nd generation

The final family tree diagram is as follows:

Question 3: How is C related to B?

a. Grandson

b. Granddaughter

c. Daughter in law

d. Daughter

e. None of these

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Question 4: How is E related to F?

a. Daughter

b. Wife

c. Either (a) or (b)

d. Niece

e. None of these

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

RRB Officer Scale I Prelims Free Mock

Directions 5-7: Answer the questions based on the information given below.

There are eight members, A through H in a family. There is no single parent in the family.

H’s father in law’s only brother’s father is B. C is the only brother in law of H. E is the only daughter of F, who is the only sister in law of A. Gender of D and H is same.  

Common solution:

H’s father in law’s only brother’s father is B. C is the only brother in law of H.

E is the only daughter of F, who is the only sister in law of A. Gender of D and H is same.  

The final family tree diagram is as follows:

Question 5: How is G related to C?

a. Father

b. Grandmother

c. Uncle

d. Mother

e. None of these

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

RRB Officer Scale I Prelims Free Mock

RRB Clerk Prelims 2020 & SBI Clerk Mains- Syllogism Basics, Tips & Tricks, Examples & Practice Questions – Download Free PDF

Download Blood Relations PDF – Expert Tips & Expected Questions

Question 6: How is H related to D?

a. Daughter in law

b. Son in law

c. Nephew

d. Either (a) or (b)

e. None of these

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Question 7: How is F related to D?

a. Wife

b. Brother

c. Niece

d. Daughter

e. None of these

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Directions 8-12: Answer the questions based on the information given below:

There are only six members (A, B, C, D, E and F) in three generation family. Only married couples have children. Weight of each person is different.

F’s father’s only sister is E, who is the lightest person. D, who is sister-in-law of E, is lighter than only C, who is wife of A. A, who is father of D, is lighter than his granddaughter but heavier than his son-in-law.

Common Solution:

F’s father’s only sister is E, who is the lightest person, so, E is aunt of F. D, who is sister-in-law of E, is lighter than only C, who is wife of A, so,  D is mother of F. A, who is father of D, is lighter than his granddaughter but heavier than his son-in-law.

Then final arrangement when weight is considered is:

E < B < A < F < D < C

Then final relation is shown below:

Question 8: How is F related to E?

a. Nephew

b. Niece

c. Aunt

d. Uncle

e. Cannot be determined

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Sign Up for RRB OA 2020 Prelims Free Mock

Question 9: How many persons are lighter than A?

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

e. Cannot be determined

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Question 10: How many persons are heavier than F’s father?

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

e. Cannot be determined

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Question 11: How is C related to B?

a. Father-in-law

b. Son-in-law

c. Mother-in-law

d. Daughter-in-law

e. Cannot be determined

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Question 12: How many persons are lighter than F?

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

e. Cannot be determined

Answer: For answer and detailed solutions, download Blood Relations Free PDF.

Sign Up for RRB OA 2020 Prelims Free Mock

Download Blood Relations PDF – Expert Tips & Expected Questions

Wishing you all the best for your preparation!

 

    Free Mock Tests & Relevant Articles for the Upcoming Exams

Other Exams
Free Mock Test Relevant Articles
IBPS PO Prelims Free Mock Test IBPS PO
IBPS RRB Office Assistant Prelims Free Mock Test IBPS RRB Office Assistant
IBPS RRB Officer Scale I Prelims Free Mock Test IBPS RRB Officer Scale I
SEBI Grade A Phase I Free Mock Test SEBI Grade A
SBI Clerk Mains Free Mock Test SBI Clerk
RBI Assistant Mains Free Mock Test RBI Assistant
LIC AAO (Specialist) Prelims Free Mock Test LIC AAO (Specialist)
RRB NTPC Free Mock Test RRB NTPC
SBI PO Prelims Free Mock Test SBI PO 
RBI Grade B Phase I Free Mock Test RBI Grade B
Author

Write A Comment