Sign Up on Practicemock for Free Tests, General Awareness, Current Affairs, Exam Notifications and Updates

With the release of IBPS RRB-IX 2020 notification, banking aspirants would be definitely excited. Nearly all the exams’ notifications & exams’ dates have got postponed because of the coronavirus pandemic. IBPS RRB 2020 notification with 8,424 vacancies is definitely good news. Although the exact dates of IBPS RRB Clerk & RRB PO are not revealed, the notification says that the Prelims exams will be held in the month of September/October 2020. There is not much time left in the Prelims exam and it’s important that you should start your preparation & practice for this exam.

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test

📥 Banking Abbreviations PDF

Syllogism is generally considered a difficult topic by banking aspirants. From the past banking exams, it’s been observed that syllogism questions based on ‘Only & Few” are repetitively asked. Some aspirants tend to ignore this topic and lose precious marks. But it should be remembered that even a single mark is very important in banking exams. Therefore to help you with the ‘only & few’ cases of this topic we have come up with a comprehensive article which will clear all your doubts. We have explained different scenarios of ‘only & few’ cases of syllogism along with examples. Not only this, but we have also provided you questions (with explanation) for practice.

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Seating Arrangement Tips & Questions- Download Free PDF

Let’s get started with the different scenarios of only & few cases of syllogism

Syllogism- Only & Few- Statements & Valid Conclusions

A. Statements:

Only few A are B

Some B are C

Conclusions:

Conclusion I. All A being B is a possibility: Doesn’t Follow

Or

As only few A are B, all A cannot be B.

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Simple/Compound Interest Tricks & Model Questions- 📥 PDF

Conclusion II. No A being B is a possibility: Doesn’t Follow

Or

Some A has to be B.

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test

50 ParaJumble Practice Questions- Download Free PDF

Conclusion III. All B being A is a possibility: Follows

Or

As there are two possibilities, all B may be A.

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Direction Sense PDF- Concept, Tips & Questions for Practice

Conclusion IV. Some A are not B: Follows

Or

As only few A are B, so some A are definitely not B.

Conclusion V. Some A not being B is a possibility: Doesn’t Follow

Or

Only few A are B, it means that some A are definitely not B and it is not a possibility, it is definitely true.

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Conclusion VI. Some B are not A: Doesn’t Follow

Or

In 1st possibility, all B are A while in 2nd possibility, some B are not A.

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test

Conclusion VII. Some B not being A is a possibility: Follows

Or

In 1st possibility, all B are A while in 2nd possibility, some B are not A.

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Conclusion VIII. Some A are not C: Doesn’t Follow

Or

All A are C is 1st possibility. So, it doesn’t follow.

B. Statements:

Only C are T (It means that all T are C and no other element is T, and there will be no intersection)

Some C are B

Conclusions:

Conclusion I. Some B can be T: Doesn’t Follow

No B is T.

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test

Conclusion II. All B can be C: Follows

As some C are B, all B can be C.

Conclusion III. All C can be B: Doesn’t Follow

As T cannot be B, so all C cannot be B

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test

Conclusion IV. Some T not being C is a possibility: Doesn’t Follow and is false

All T are C, so some T not being C is not at all possible.

Conclusion V. No T is B: Follows

Only C are T, so T is not B.

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


📥 PDF- Syllogism- Only & Few Concepts & Questions- Imp. for IBPS RRB Clerk & PO


Syllogism- Only & Few- Questions for Practice (with Explanatory Answers)

Question 1: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

No fingers are legs

Mostly legs are hands

Only a few hands are hairs

Conclusions:

I. Some legs are not hairs

II. All hands being fingers is a possibility.

a. Only conclusion II follows

b. Neither conclusion I nor conclusion II follows

c. Only conclusion I follows

d. Both conclusion I and conclusion II follow.

e. None of the above

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test


Question 2: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Few bottles are mugs.

All mugs are jugs.

Mostly jugs are buckets

Conclusions:

I. Only mugs are buckets

II. Few bottles are jugs

a. Both conclusion I and conclusion II follow.

b. Only conclusion II follows

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion I follows

e. None of the above

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF


Question 3: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only rivers are seas

Few lakes are rivers

Few oceans are lakes

Conclusions:

I. Some seas being lakes is a possibility

II. Some rivers being oceans is a possibility

a. Only conclusion II follows

b. None of the above

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Both conclusion I and conclusion II follow.

e. Only conclusion I follows

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


Question 4: In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only a few rides are trips.

No trip is mountain.

All mountains are trees.

Conclusions:

I: Some trees are not trips.

II: All rides being trips is not a possibility.

a. Only conclusion I follows

b. Only conclusion II follows

c. Either conclusion I or II follows

d. Both conclusions I and II follow

e. Neither conclusion I nor II follows

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test


Question 5: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Mostly pets are cats

Only cats are dogs

No cats are rabbits

Conclusions:

I. Some pets are rabbits.

II. All pets being rabbits is not a possibility.

a. Both conclusion I and conclusion II follow.

b. Only conclusion I follows

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion II follows

e. None of the above

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


Question 6: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Few bulbs are tubelights

No tubelights are fans

Few fans are lights.

Conclusions:

I. Few lights are tubelights

II. All bulbs may be fans.

a. Only conclusion II follows

b. Both conclusion I and conclusion II follow.

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion I follows

e. None of the above

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test


Question 7: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only a few Sundays are Mondays.

Some Mondays are Tuesdays

No Tuesdays are Fridays

Conclusions:

I. Some Sundays are not Mondays

II. Some Sundays are not Fridays.

a. Both conclusion I and conclusion II follow.

b. Only conclusion I follows

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Only conclusion II follows

e. None of the above

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


Question 8: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Some pencils are pens

Only pens are colours

Few pencils are erasers

Conclusions:

I. Few colours may be pencils

II. Few erasers are pens

a. Only conclusion II follows

b. None of the above

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Both conclusion I and conclusion II follow.

e. Only conclusion I follows

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test


Question 9: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only few laptops are computers

No computers are keys

Few keys are mobiles

Conclusions:

I. Some mobiles are computers

II. All computers being laptops is a possibility

a. Only conclusion II follows

b. Neither conclusion I nor conclusion II follows

c. Only conclusion I follows

d. Both conclusion I and conclusion II follow

e. None of the above

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB PO 2020 Prelims Free Mock Test


Question 10: In the question below there are three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Few rivers are ponds.

All ponds are oceans

No oceans are seas

Conclusions:

I. Few ponds can be seas

II. All rivers are oceans

a. Only conclusion II follows

b. None of the above

c. Neither conclusion I nor conclusion II follows

d. Both conclusion I and conclusion II follow.

e. Only conclusion I follows

Answer: For Detailed Solution, download the Free PDF

RRB Clerk 2020 Prelims Free Mock Test


📥 PDF- Syllogism- Only & Few Concepts & Questions- Imp. for IBPS RRB Clerk & PO


This is all from us in this article. Download the Free PDF above and revise all the concepts of Syllogism- Only & Few cases. Also check the detailed solution of questions related to Syllogism- Only & Few cases. We hope that this article will help you get the precious marks of questions related to Syllogism.

Wishing you good luck with your preparation!

 

    Free Mock Tests & Relevant Articles for the Upcoming Exams

Other Exams
Free Mock Test Relevant Articles
IBPS PO Prelims Free Mock Test IBPS PO
IBPS RRB Office Assistant Prelims Free Mock Test IBPS RRB Office Assistant
IBPS RRB Officer Scale I Prelims Free Mock Test IBPS RRB Officer Scale I
SEBI Grade A Phase I Free Mock Test SEBI Grade A
SBI Clerk Mains Free Mock Test SBI Clerk
RBI Assistant Mains Free Mock Test RBI Assistant
LIC AAO (Specialist) Prelims Free Mock Test LIC AAO (Specialist)
RRB NTPC Free Mock Test RRB NTPC
SBI PO Prelims Free Mock Test SBI PO 
RBI Grade B Phase I Free Mock Test RBI Grade B
Author

Die-hard optimist, explorer (in the broadest senses), one who believes in social networking, and a foodie.

Write A Comment