Sign Up on Practicemock for Free Tests, General Awareness, Current Affairs, Exam Notifications and Updates

Data Interpretation forms a major part of the Quantitative Aptitude section for all major banking exams. In the exact sense Data Interpretation means making sense out of the numerical that has been collected and analyzed. When it comes to interpreting data it is counted as an important critical thinking skill. The examiner tests this skill of the aspirants by giving data interpretation questions. In this article we are giving aspirants a basic understanding of the DI and how these questions can be solved along with few practice questions for both IBPS RRB Office Assistant and IBPS RRB Officer Scale I 2020 exam.

IBPS RRB Clerk 2020 Prelims – Last Minute Tips to Crack the Exam

As far as data interpretation questions are concerned majority of questions asked from DI are based on the following:

  • Percentages
  • Ratio
  • Averages

In order to attempt DI questions in the most accurate manner it is extremely important that the above mentioned concepts are clear. If these sections are clear then it gets comparatively easy to answer DI questions in the actual exam. Moreover, candidates will be able to comprehend these questions in a better way by practicing as much as you can. Practice RRB PO and RRB Clerk prelims 2020 mock tests in order to practice these questions in a better way.

IBPS RRB Clerk Prelims 2020 – Preparation Tips to Crack Exam in First Attempt

Types of DI Graphs/Charts

Different types of DI which candidates may encounter in the actual exam are:

  • Bar Graphs
  • Pie Charts
  • Line Graphs
  • Tabular Charts
  • Mixed Graphs
  • Paragraph/Caselet
  • Data Sufficiency

Mixture & Alligations Tips and Important Practice Questions – RRB Clerk Prelims & SBI Clerk Mains – Download Free PDF

How to Solve Data Interpretation Questions – RRB PO Prelims & RRB Clerk 2020

Solving Data Interpretation section requires lot of focus and concentration. Level of questions asked from this topic range from moderate to difficult level. Below we have compiled some important tips and tricks as how one can accurately solve DI questions for RRB Clerk and RRB PO prelims exam.

Master Calculation Speed

First step towards improving upon your DI skills is to master your calculations. DI is a topic in which both speed and accuracy goes hand in hand and if you really wish to get a good score then you have to maintain both. Try and practice doing calculations mentally without using any pen and paper.

Effective Analysis of the Given Data

It is important to analyse the given data well as some questions are usually framed in a way that if you will look at the data carefully, you will get the answer. Try and understand the problem well by carefully analyzing the data. Moreover, try and read the data from the correct spot. This should be taken care of while taking any data from chart, table or a graph etc as there are chances that the candidate mistakenly copy wring numbers from the wrong graph. In order to avoid that pay very close attention to the units given.

Be Familiar with all Types of Data

Try to be familiar with all types of data and different types of format. Practice more and more prelims mock tests in order to encounter different types of questions. Also, aspirants can take RRB PO and RRB Clerk memory based tests in order to get a clarity that what all questions were asked from this topic in the actual exam. Practice is the only key to score good in this section.

Don’t Ignore Accuracy

Always try and attempt those DI questions first which are you are 100% sure that you will do it accurately. Try and prevent any negative marking. Speed and accuracy is to be considered both well, else DI can get a little difficult topic to master.

RRB PO/Clerk Prelims 50 Syllogism Practice Questions – Download Free PDF

Practice DI Questions for RRB PO & RRB Clerk Prelims 2020

Go through these practice DI questions for RRB Clerk Prelims 2020 and RRB PO Prelims in this free PDF to boost your preparation level. Download the Free PDF to know all Data Interpretation answers along with detailed explanations.

Download Data Interpretation Free PDF – Basics & Practice Questions – RRB Clerk Prelims & RRB PO Prelims 2020

DI Practice Questions – RRB PO Prelims 2020

Directions: Answer the questions based on the information given below.

Sapna buys five articles. The quantity (in kg) of each article and the rate per kg (in Rs.) of each article has been given in the line chart.

1. The amount incurred for buying article C is how much less or more than the amount incurred for buying article D?  

a.Rs. 3978

b.Rs. 4386

c.Rs. 4182

d.Rs. 4080

e.Rs. 4284

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

2. Sapna sold 30% of article E at the rate of Rs. 264 per kg. He sold (4/7)th of the rest at Rs. 273 per kg. If he sold the remaining article E at 252 per kg, then how much profit is earned by Sapna?  

a.Rs. 550

b.Rs. 570

c.Rs. 610

d.Rs. 560

e.Rs. 520

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

Sign Up for Free IBPS RRB Officer Scale I Prelims Mock Test

3. What is the ratio of the amount incurred for buying article A to the amount incurred for buying article B?

a.35:54

b.28:47

c.32:51

d.39:62

e.42:67

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

4. What is the total quantity of articles bought by Sapna?

a.984 kg

b.927 kg

c.906 kg

d.971 kg

e.932 kg

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

5. Price per kg of article F is 25% more than the price per kg of article B, and the quantity of article F bought by Sapna is 30% more than quantity of article E bought by Sapna. Find the cost incurred for buying article F by Sapna.

a.Rs. 18470

b.Rs. 19870

c.Rs. 18760

d.Rs. 19110

e.Rs. 21540

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

RRB PO Prelims 2020 Free Mock

DI Practice Questions – RRB Clerk Prelims 2020

Directions: Answer the questions based on the information given below.

The bar graph given below shows the number of male visitors and female visitors to Sukhdev Da Dhaba on Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday, respectively.

Common Solution:

DaysMale VisitorsFemale visitorsTotal visitors
Monday160140300
Tuesday200120320
Wednesday180220400
Thursday240180420
Friday220160380

1. What is the average of number of male visitors visiting on each of the given day?

a) 200

b) 160

c) 150

d) 180

e) None of these

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

2. What is the ratio of male visitors on Monday and Tuesday together to female visitors on Wednesday and Thursday together?

a) 8:9

b) 9:10

c) 5:7

d) 3:5

e) None of these

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

3. Total number of visitors on Monday is how much percent more/less than total number of visitors on Wednesday?

a) 10%

b) 30%

c) 20%

d) 25%

e) None of these

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

RRB Clerk Prelims 2020 Free Mock Test

4. Number of male and female visitor who visited the Dhaba on Saturday is 25% and 35% more than that of the same on Thursday. Find total number of visitors who visited on Saturday.

a) 443

b) 540

c) 543

d) 549

e) None of these

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

5. Out of the total number of visitors who visited in all five days together, the ratio of vegetarian and non-vegetarian visitors is 11:9, respectively. Find the number of vegetarian visitors who visited from Monday to Friday to the Dhaba.

a) 1421

b) 1742

c) 1028

d) 1001

e) None of these

Ans: For Answer along with Detailed Solution, Download Free PDF

Download Data Interpretation Free PDF – Basics & Practice Questions – RRB Clerk& RRB PO Prelims 2020

This is all we have in this Data Interpretation PDF. Stay tuned for more such PDFs for IBPS RRB Clerk Prelims and OBPS RRB PO prelims 2020.

IBPS RRB Clerk & RRB PO 2020 Prelims & Mains Detailed Exam Pattern & Syllabus

 

    Free Mock Tests & Relevant Articles for the Upcoming Exams

Other Exams
Free Mock Test Relevant Articles
IBPS PO Prelims Free Mock Test IBPS PO
IBPS RRB Office Assistant Prelims Free Mock Test IBPS RRB Office Assistant
IBPS RRB Officer Scale I Prelims Free Mock Test IBPS RRB Officer Scale I
SEBI Grade A Phase I Free Mock Test SEBI Grade A
SBI Clerk Mains Free Mock Test SBI Clerk
RBI Assistant Mains Free Mock Test RBI Assistant
LIC AAO (Specialist) Prelims Free Mock Test LIC AAO (Specialist)
RRB NTPC Free Mock Test RRB NTPC
SBI PO Prelims Free Mock Test SBI PO 
RBI Grade B Phase I Free Mock Test RBI Grade B
Author

Write A Comment