Sign Up on Practicemock for Free Tests, General Awareness, Current Affairs, Exam Notifications and Updates

Data interpretation questions are mostly asked in all the banking exams. Be it IBPS Clerk, IBPS PO, SBI Clerk or RRB PO/Clerk, these questions are compulsorily asked in Prelims or Mains of these exams. Data interpretation questions are time-consuming but at the same time, they are scoring as well. All you need to have is good calculation skills. You need to learn and practice these skills so as to answer data interpretation questions quickly and with accuracy. In this article, we will share some tips & tricks to help you answer as many data interpretation questions as possible in the exam.

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Latest Pattern Mock Test Now

IBPS Clerk Prelims- Seating Arrangement Tips & Questions for Practice- 📥 PDF

In data interpretation questions, you are given a set of data and there are some questions based on that data. Often questions which are asked are based on averages, profit & loss, ratio & proportion, percentage etc. You need to know & practice all the shortcuts & tricks of all of these concepts. So that when DI questions are asked on these concepts, you can quickly answer the questions and secure their marks. Let’s now have a look at the tips and tricks of data interpretation.

Data Interpretation Tips & Tricks

Visualization

When you look at any image, try to get the whole picture. If it’s a bar diagram, try to find out the percentage increase/decrease in your mind. If it’s a pie chart and percentage values are given, try to find the absolute values by relating 1 pie of the chart with another (for example, if the absolute value of 18% is given, the absolute value of 39% will be approximately its double). Remember, the more time you spend with different types of charts and graphs, the better (& quicker) you will be able to decode it in the actual exam.

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Know Your AIR

Understand & interpret the data before starting to answer the questions

Don’t just rush to answer the questions as soon as you come across a DI set. Look at the data carefully. Check if any special condition is mentioned below the data. Following this step will ensure that you answer the questions correctly and don’t miss out on any important information.

Pick the right data

If there are more than one graph & chart, you may get confused and pick the data from the wrong graph, bar or line. Be very careful and double-check before using such data. Using incorrect data will only fetch you incorrect answers and negative marking.

Know & Practice Different Kinds of Charts & Graphs

Different types of charts and graphs are Line Graph, Bar Graph, Pie Chart; Tabular; Caselet; Mixed DI, Radar Table, Funnel based DI. This is not an all-inclusive list. Make sure that you understand each and every type of chart & graph and practice a lot of questions on each type. More practice will ensure that you understand the different kinds of questions which can be asked in a data interpretation set.

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test Now & Know Your Weak Areas

Questions on Averages

In data interpretation questions, often you will be asked to calculate the average of a given bar diagram, line chart etc. The numbers of which you need to find the average, will revolve around a central number. For example, if you need to find the average of 2968, 2898, 2910, 2950 & 2998 you can clearly see that these values are little bit more or less than 2900. So you need to take 2900 as a common factor and you will be left with the below calculation:

2900 + (68 – 2 + 10 + 50 + 98)/5

This makes the calculation comparatively easy. Practice this trick multiple times and you may start calculating it in your mind.

Use Fractions

Doing calculation on fractions is often easier when compared to doing calculations on decimals. It’s advisable that you memorize the fractional values of most of the decimals and if you come across decimal calculations, you convert it into fractions and finish the calculation in lesser time. For example, it is easier to process ⅔ instead of 0.667. Similarly you can calculate ⅚ easily than 0.833. You can have a look and memorize the complete list of fractions, decimals and percentages.

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Compare Your Performance with the Topper

Memorize tables until 30

While this skill comes handy in simplification & approximation, it can be useful while answering data interpretation questions as well. A lot of times you will be asked to calculate percentages, ratio etc. If you are well-versed with tables until 30, you wouldn’t have to pick up your pen for simple calculations.

Pick the easy questions first

When answering questions, pick the easy questions first, answer them and secure their marks. While it’s not easy to determine which question is easy and which one is difficult, only practicing can help you here. Start solving 1 DI set on a daily basis starting today. The more practice you do, the quicker you will be able to distinguish easy questions from difficult ones.

While solving mocks, don’t use calculators

You wouldn’t get to use calculators in the exam and therefore don’t use it while practicing at home or while solving mock tests. Try to do calculations in your mind itself which will save you a great deal of time in the actual exam. Also use approximation whenver possible but if the options are too close to each other, avoid using approximation.

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Know Your AIR


Download Free PDF- Sure-Shot Data Interpretation Tips & Questions for Practice


Data Interpretation Questions for Practice

We are providing you with data interpretation questions which you can practice. These questions are based on previous years’ question papers and have detailed solution. Have a look:

Directions (1 – 5): Answer the questions based on the information given below.

The given table shows the total aid given by India to its five neighbouring countries in 2015. It also shows the ratio of the aid used for military purpose to development projects by each country in 2015.

CountryTotal aid given(in billion dollars)Military purpose:Development projects
Bhutan2001:4
Bangladesh1502:3
Afghanistan2507:3
Maldives1804:5
Nepal1201:3

1. What is the ratio of amount used for development projects by Afghanistan to that of same by Nepal in 2015?

a.) 5:6

b.) 2:3

c.) 1:1

d.) 5:4

e.) 3:1

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Know Your AIR

2. What is the average of the amount used byBhutan, Maldives and Nepal for the military purpose?

a.) 75 billion dollars

b.) 90 billion dollars

c.) 50 billion dollars

d.) 60 billion dollars

e.) 45 billion dollars

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

3. Amount used by Bangladesh for development projects is what percent more than the amount used by Maldives for military purpose?

a.) 18%

b.) 12.5%

c.) 20%

d.) 8.75%

e.) 15%

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

4. Find the total aid given (in billion dollars) by India to all the given five countries together.

a.) 850

b.) 810

c.) 980

d.) 750

e.) 900

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

5. What is the difference between total amount used by Afghanistan and Maldives together for military purpose and the total amount used by Maldives and Nepal together for development projects?

a.) 80 billion dollars

b.) 65 billion dollars

c.) 85 billion dollars

d.) 60 billion dollars

e.) 30 billion dollars

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Know Your AIR

Directions (6 – 10): Answer the questions based on the information given below.

The given bar graph shows the total candidates who appeared for Combined Defense Services examination, and the percentage of students who were selected for SSB interview in five different years.

6. What is the ratio of number of candidates selected for SSB interview in 2011 and 2013, respectively?

a.) 5:6

b.) 1:3

c.) 1:2

d.) 5:3

e.) 3:4

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

7. What is the average number of candidates who were selected for the SSB interview in 2012 and 2014?

a.) 1775

b.) 1450

c.) 1825

d.) 1675

e.) None of these

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

8. What is the difference between the number of students selected for SSB interview in 2015 and number of students selected for SSB interview in 2013?

a.) 1000

b.) 850

c.) 1200

d.) 1100

e.) None of these

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

9. In 2012, 10% of the number of students who were selected for SSB interview got recommended. What percent of total students who appeared for the examination got recommended in 2012?

a.) 8.20%

b.) 5%

c.) 6.25%

d.) 9.75%

e.) None of these

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Know Your AIR

10. In 2015, 2.75% of total number of candidates who appeared for the examination got recommended. What is the ratio of number of students selected for SSB interview to the number of students who got recommended in 2015?

a.) 11:1

b.) 40:11

c.) 20:1

d.) 400:11

e.) None of these

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

Directions (11 – 15): Answer the questions based on the information given below.

The given pie chart shows the percentage distribution of the number of aircrafts of five different types possessed by the Indian Air Force. Total number of aircrafts is 1500.

The given table shows the ratio of the number of aircrafts manufactured in India to the number of aircrafts manufactured in other countries.

AircraftsManufactured in India: Manufactured in other countries
Sukhoi3:7
Mig-217:8
Mirage1:2
Rafale6:9
Tejas3:2

11. What is the ratio of the number of Sukhoi toRafale aircrafts manufactured in other countries?

a.) 14:9

b.) 7:3

c.) 5:3

d.) 13:15

e.) None of these

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

12. Number of Mig-21 aircrafts manufactured in India is how much percent more than the number of Mirage aircrafts manufactured in India?

a.) 75%

b.) 52%

c.) 84%

d.) 96%

e.) 65%

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

13. What is the average ofthe number of Sukhoi, Rafale and Tejas aircrafts manufactured in India?

a.) 75

b.) 50

c.) 82

d.) 65

e.) 95

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Know Your AIR

14. If 100 chinook helicopters were introduced in the Indian Air Force, then find the percentage share of chinook helicopters in the Indian Air Force.

a.) 6.25%

b.) 5%

c.) 7.5%

d.) 12.5%

e.) 10%

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF

15. What is the difference between Rafale aircrafts manufactured in other countries and Mirage aircrafts manufactured in India?

a.) 10

b.) 20

c.) 15

d.) 25

e.) 30

Ans: For Detailed Solution, Download the Free PDF


Download Free PDF- Sure-Shot Data Interpretation Tips & Questions for Practice


We hope that the above PDF will be helpful in your preparation. Remember, practice is the key to master DI questions. Keep Practicing.

IBPS Clerk 2020 Prelims- Take a Free Mock Test & Know Your AIR

 

    Free Mock Tests & Relevant Articles for the Upcoming Exams

Other Exams
Free Mock Test Relevant Articles
IBPS PO Mains Free Mock Test IBPS PO
IBPS RRB Office Assistant Mains Free Mock Test IBPS RRB Office Assistant
IBPS RRB Officer Scale I Mains Free Mock Test IBPS RRB Officer Scale I
SEBI Grade A Phase I Free Mock Test SEBI Grade A
SBI Clerk Mains Free Mock Test SBI Clerk
RBI Assistant Mains Free Mock Test RBI Assistant
LIC AAO (Specialist) Prelims Free Mock Test LIC AAO (Specialist)
RRB NTPC Free Mock Test RRB NTPC
SBI PO Prelims Free Mock Test SBI PO 
RBI Grade B Phase I Free Mock Test RBI Grade B
Author

Die-hard optimist, explorer (in the broadest senses), one who believes in social networking, and a foodie.

Write A Comment